Waitangi Day och en road trip

Idag är det Nya Zeelands nationaldag, även kallad Waitangi day. Det var alltså 6 februari 1840 som Waitangifördraget skrevs under mellan Storbritannien och hövdingarna för Maorifolket, vilket innebar brittisk suveränitet och beskydd av landet. Dagen är inte helt utan kontroverser, framförallt på grund av hur maoriernas situation ser ut, och har sett ut, i samhället. Det firas inte jättemycket, utan folk är mest nöjda att få en dag ledigt från jobbet mitt i veckan. Om jag ska generalisera lite.

Vi åkte i alla fall upp till Oamaru imorse, för att hälsa på mina svärföräldrar. Efter ungefär halva vägen fastnade vi i en bilkö. Sniglade oss fram i ungefär en timme. Felix sov igenom större delen av tiden medan Lockie påpekade cirka varannan minut att det tar jättejättejättejättelång tid och vaaarför tar det så lång tid? Samtidigt hade jag druckit ett stort glas vatten och två koppar kaffe, men dumt nog inte gått på toaletten innan vi åkte. Så jag funderade en kort sekund på att hoppa ut och kissa i diket och bara leva med den förnedringen. Men jag lyckades hålla mig. Bara så ni vet!

När vi väl kom vidare visade det sig att det varit en fruktansvärd bilolycka. En motorcyklist och en husbil som krockat när husbilen skulle svänga in på en avfart. Motorcyklisten överlevde inte och bilisten, en 28-årig kvinna, har åtalats för vårdslöshet i trafiken. Så tragiskt för alla inblandade.

Väl framme i Oamaru åt vid lunch och drack kaffe. Barnen röjde omkring och hade skoj. Efter lunchen så passade jag på att smita in i ett annat rum och köra tio minuters meditation. Jag har laddat ner appen Headspace och får erkänna att jag är hooked. Till en början var det något som kändes lite fel med att ha en app för mindfulness eller meditation. Måste vi ha våra telefoner till precis allt liksom? Om något ska vara en frizon så är det väl meditation. Men tycker ändå det fungerar så bra med appen, och dessutom behöver jag påminnelsen innan jag kommit igång ordentligt. De har även massa olika temabaserade kurser – till exempel kreativitet, fokus, kommunikation och massa fler.

Felix sitter där som den kung han är.

Till middag åt vi klassisk nya zeeländsk mat – fish and chips. En maträtt som enligt min mening kan vara supergod om den är välgjord eller otroligt äcklig om den inte är det. Kanske är fallet med de flesta maträtter visserligen? Hur som helst så var denna supergod.

Nu är klockan snart elva och det är hög tid att sova.

1

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Du har ett sånt behagligt språk, vet du det? Gillar att följa med i dina tankar. Och fnissade till åt ”Bara så ni vet!”, tack för kiss-infon!

    1. Tack Linnea! Din kommentar gjorde min dag! <3

Lämna ett svar

Stäng meny