Vart är mitt fokus?

Månadens tema i Friday Lab community är fokus. Varje dag kommer en ny övning på Instagram, som att rensa onödiga appar, ta en promenad utan att lyssna på musik eller podd, etc. Det känns passande eftersom fokus tycks vara en bristvara hos mig för tillfället. Jag går från det ena till det andra och i slutändan har jag flera halvfärdiga saker. Bättre än inget färdigt alls antar jag, om jag ska anamma glaset är halvfullt-tänket. Tänker i alla fall att jag i slutet av månaden ska vara så fokuserad som Bradley Cooper i den där filmen Limitless, när han tar något sorts superpiller. Har med andra ord helt rimliga förhoppningar.

Ni känner kanske igen det här scenariet? Jag sätter mig vid datorn eller med telefonen med intentionen att göra något produktivt. Men sen när jag väl sitter där frågar jag mig själv vad det nu var jag skulle göra. Hjärnan försöker lite halvhjärtat få klarhet i vad det är, men efter en stund riktar den tankarna mot något roligare, till exempel att jag vill kolla på hus som är till salu eller kanske hitta lite inspiration till att organisera skafferiet så jag googlar skafferi konmari eller liknande och sedan sitter jag där och scrollar på Pinterest och lurar mig själv att jag gör något produktivt och vettigt. En timme senare känner jag mig trött i huvudet, inte helt olikt en mild bakfylla, och undrar återigen vad det var jag skulle göra. Kolla mejlen kanske?

Jag har faktiskt mediterat i cirka en vecka nu. När ska alla fantastiska resultat börja manifestera sig i min vardag? Skojar lite nu. Men det ligger en viss sanning i det ändå – att något som jag borde finna njutning i bara för vad det är också får mig att tänka på resultaten jag vill uppnå. Suck.

Å andra sidan är jag nog lite för hård mot mig själv, måste jag tillägga. För visst får jag saker gjort, även om jag kanske går onödiga omvägar ibland. Och självklart måste man inte vara produktiv jämt och ständigt, något så befängt skulle jag aldrig påstå.

Jag måste också bli bättre på att aktivt ge mig själv helt ledigt. Nu är det så att nästan all tid jag lägger på skrivande, lektörsjobb och planerna på att starta eget förläggs till kvällar och helger, eftersom jag åtminstone tills vidare har ett dagsjobb. Men ibland finns ingen energi till att vara produktiv eller kreativ på kvällen och det måste förstås vara okej. Igår kväll kände jag precis så. Då stängde jag ner datorn direkt och sa till mig själv: nu tar du ledigt ikväll. Sedan satte jag mig på soffan med en skål chips och kollade på Netflix. Den där balansen i livet, det sägs att den är viktig.

Med det sagt så ska jag nu försöka jobba fokuserat med redigering av manus i en timme. Hur redigeringen går är en annan historia, det spar vi på till ett senare inlägg.

1

Lämna ett svar

Stäng meny