vardagligt

Världens godaste rödbetspaj med fetaost och karamelliserad rödlök

Idag kommer något så ovanligt som ett recept på bloggen. Det här är nämligen en matpaj som är vansinnigt god och dessutom en alldeles egen kreation (eller ja, min sambos om jag ska vara helt ärlig).

PAJDEG

125 gram smör

3 dl mjöl

3 msk vatten

En basic pajdeg alltså. Låt smöret bli något rumstempererat, dela det i mindre bitar och lägg i en bunke.

Addera mjölet och smula ihop alltsammans. När det är sammanblandat så är det dags för tre matskedar vatten, och sedan formar du det till en deg. Obs! Degen ska inte knådas för mycket utan bara så att den håller ihop. Pajdeg vill man inte ha överarbetad.

Ställ kallt i minst 30 minuter innan du trycker ut den i en form. Eller ställ den kallt efter att du tryckt ut den om du vill, huvudsaken är att den står kallt innan den åker in i ugnen. (Jösses vad jag är dålig på att skriva enkla recept.) Moving on…


FYLLNING

5-6 rödbetor

2 rödlökar

1 paket fetaost

3 msk Balsamvinäger

2 msk råsocker eller strösocker

3 ägg

3 dl valfri mjölk (brukar använda havre)

Timjan eller persilja


Sätt ugnen på 200 grader.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Sätt igång med att tärna rödbetorna, lägg dem på en bakpappersklädd plåt, salta och peppra.

Rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills de börjar kännas mjuka.

Halvera och skiva rödlöken tunt, stek i olja på medelvärme. Den ska bli mjuk och glansig men inte brännas.

Tillsätt socker och rör tills det lösts upp. Häll på balsamvinäger, låt stå och puttra i cirka 10 minuter, tills balsamvinägern har reducerats lite och det ser ut som en härlig kladdig sörja, ungefär såhär:

Karamelliserad lök gör sig inte så bra på bild märkte jag, men tur att det smakar godare än det ser ut.

Vispa samman 3 ägg och 3 dl mjölk till en äggstanning. Glöm ej salt och peppar.

Lägg de ugnsrostade rödbetorna i pajskalet, täck med karamelliserad rödlök och smula sedan över fetaosten.

Häll på äggstanningen. Toppa med timjan eller någon annan god ört. Idag hade jag färsk persilja och salvia, det funkade utmärkt.

Grädda i ugnen ca 25 minuter, tills äggstanningen har stelnat och pajen är gyllenbrun.

Ät upp och njut.

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *