Tre böcker om skrivande

Jag vet inte hur många böcker om skrivande jag läst vid det här laget, men många är det. Ibland för att få inspiration, ibland för att få praktiska och handfasta tips. Oavsett vilket så finns det en hel uppsjö att välja mellan. Jag tänkte därför tipsa om tre av mina favoriter. 

Skrivandets sinne av Elisabeth Rynell

Detta är en tunn essäbok med självbiografisk utgångspunkt. Den handlar om att hitta självtillit i sitt skrivande, att finna sin egen röst och att våga. Och den handlar också om hennes vänskap med Sara Lidman.

Rynell skriver i en av sina essäer om att beskriva en rödhake. Om att hon är den enda som ser rödhaken just så som hon ser den och att hon därför måste skriva om den utifrån sin subjektiva blick. Det låter kanske självklart men jag fick ändå en aha-upplevelse när jag läste detta. ”Om jag istället skulle försöka skriva om en allmän, tänkt rödhake sådan jag föreställer mig att den borde vara, kommer min lilla text genast att vissna.” Jag tror att ens subjektiva blick lätt faller undan när självtilliten tryter. Åtminstone är det så för mig. Jag börjar mer eller mindre medvetet att tänka ”hur skulle någon annan beskriva det här föremålet/den här miljön, hur borde jag beskriva det” och utifrån det läget formulerar jag meningar som låter alldeles för konstlade och stela.

Rynell skriver också  att ”Kampen med självkänslan ingår i det som så småningom blir till, som en text inuti texten.” Det tycker jag är ett så fint sätt att se det på. Den här boken är full av kloka resonemang och tankar om skrivande. Det är kanske inte en bok man vänder sig till för handfasta råd eller skrivövningar, men definitivt om man vill inspireras och få nya inblickar i skrivandets konst.

Så gör jag: Konsten att skriva av Bodil Malmsten

Denna skrivbok är till skillnad från föregående ganska omfattande. Och den är fullspäckad med tips och praktiska övningar samtidigt som den är personlig och väldigt rolig. Hon skriver om arbetsprocessen, om dramaturgi, om hur hon hittar tonen, om hur hon går igenom helvetesperioder. Hon betonar också vikten av hårt arbete. ”Talang är långt tålamod. Talang är att inte ge sig, att stå ut, att hålla på.”

Och hennes sätt att skriva är ju så fantastiskt att jag kan läsa den här boken enbart för att njuta av språket. Ett plus i kanten är förstås att jag lär mig mycket av den. Ett av mina favoritstycken är: ”Låt dig inspireras, imponeras. Se allt, lyssna på allt, smaka, iaktta. Ta in. Se framåt, åt sidorna, bakåt, minns. Minnesbilderna. Något i tidningen, en nyhet i media. Något har hänt. Någonting händer på stan, i byn. På bussen, tunnelbanan, på planet. Lägg märke till allt, missa ingenting.”

Skriva med kropp och själ av Natalie Goldberg

Nu var det några år sedan jag läste den här boken, men jag minns att jag fick en rejäl inspirationskick efteråt. Det jag uppskattar med Goldbergs hållning är att hon belyser friheten i skrivandet, att man ska kunna sänka kraven och släppa spärrarna. Kanske ha ett mindre allvarligt utgångsläge. Det låter ju självklart och enkelt, men som alla skrivande personer nog vet så är det inte alltid det. Personligen har jag ofta störst problem med att jag stelnar till i mitt skrivande, överanalyserar, petar i detaljer och sätter stopp för mig själv. Hon skriver väldigt mycket nyttigt och inspirerande angående detta. Att man inte ska försöka vara för litterär, om att släppa loss allting och inte bry sig om hur ens ego helst vill framställa en.

Om man är i det läget då man behöver komma igång med skrivandet så tycker jag att Natalie Goldbergs bok är ett perfekt hjälpmedel. Hon har massvis med nyttiga och givande skrivövningar och fokus ligger mer på den mentala biten (att ha rätt inställning och nå fram till ett känsloläge då orden kommer naturligt) snarare än hur man ska göra för att skriva bra.

Det var mina tips. Det finns förstås många fler som jag gillar, men det får bli ett nytt inlägg med dem. Har ni någon favorit? 

Följ mig gärna på Bloglovin’ och gilla min Facebooksida Livet & Litteraturen. 

1

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Bodil Malmstens bok har länge legat på min att-läsa-lista och jag blev inte mindre sugen på att läsa den nu direkt. Blir nog mitt påsknöje, tror jag bestämt. Bra genomgång, tack för den! 🙂

  2. Håller fullständigt med vad det gäller Natalie Goldbergs bok. Har en själv sedan ca 15 år, Writing Down the Bones, och den har varit och är fortfarande till nytta och vägledning.

  3. Vad bra att du länkade tillbaka till det här inlägget nu. La till dem på min goodreads-lista! 🙂

Lämna ett svar

Stäng meny