Sommarvärme och roliga nyheter

Så är det november och sommaren kom med buller och brak. 25 grader här idag. Efter vad som känns som en månad av regn nästan dagligen så måste jag säga att det var välkommet. Men det jag glömde var hur snabbt barn blir gnälliga när det är varmt. Gick runt och undrade vad det var frågan om med Lockie idag tills jag kom på – just det, stackarn håller på att förgås i värmen. Då åkte vi iväg och köpte glass vilket åtminstone tillfälligt löste problemet.

Nu ligger jag på soffan och är nästan på väg att somna. Dras fortfarande med evighetsförkylningen och värmen har nog knockat mig lite också.

Har spenderat stor del av dagen härute, och dragit upp ogräs. Varför jag valde att göra det i tjugofemgraders värme är oklart. Men det behövde bli gjort och nu har jag kommit halvvägs. Jag insåg medan jag stod där och påtade i jorden hur otroligt tillfredställande det är med trädgårdsarbete, trots att jag verkligen inte har några gröna fingrar. Men något så enkelt som att dra upp en envis rot som äntligen ger vika och lossnar. Glädjen i det.

Men nog om detta. Det jag egentligen ville tala om var ju min glada nyhet, nämligen att jag ska börja jobba som lektör på Bonnier! Jag sökte jobbet för ganska länge sedan, fick ett positivt svar som sedan ändå inte ledde till något. Men så bestämde jag mig för att chansa och höra av mig igen för några veckor sedan. Och tur var det. Skam den som ger sig. Jobbet i sig är oregelbundet så jag kommer jobba kvar i bokhandeln. Men tanken är att jag snart ska börja frilansa som lektör även för privatpersoner.

För den som inte vet vad en lektör gör, så innebär jobbet att jag läser manus som förlaget skickar till mig och skriver sedan ett utlåtande där jag kort sammanfattar vad det handlar om och sedan går igenom manusets styrkor och svagheter. Bedömer det helt enkelt. Det är alltså manus som inte har blivit refuserade direkt men som inte heller har fått ett ja. De skickas ut till lektörer för att underlätta processen.

Att jobba som lektör för privatpersoner innebär däremot förstås att hjälpa författaren att få sitt manus utgivet. Vissa väljer att skicka sitt manus till en lektör innan de skickar till förlag, för att öka sina chanser. I övrigt är det ungefär samma som ovan, att man ser vilka styrkor och brister manuset har. Men ofta mer grundligt och detaljerat, med löpande kommentarer i manuset. Och förslag på hur författaren kan jobba vidare med redigeringen. När jag skriver ett utlåtande till Bonnier är det bara på 1-2 A4-sidor.

Jag är så glad för det här! Tänker att det kommer föra med sig så mycket positivt till mitt eget skrivande också. Värsta drömjobbet!

8

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Wow, grattis! Det där är ju helt suveränt. Får sån extrem kulturmysvibe från dig just nu, omgiven av böcker och manus! Känns alldeles sjävklart.

    1. Tack så mycket! Är så glad att jag fick jobbet!

Lämna ett svar

Stäng meny