Skriver barnbok

För ett tag sedan såg jag av en slump att Bonniers har en skrivtävling som gäller manus till barnböcker 7-12 år. Eftersom jag aldrig har skrivit i den genren tänkte jag först att det inte är något för mig.

Men av någon anledning kunde jag inte sluta tänka på det. Idéer började ta form i huvudet, tanken på att skriva någonting helt annorlunda kändes alltmer lockande. Jag har dessutom infört en ny regel för mig själv när det gäller allt kreativt: SÄG JA! Plocka upp tråden och se vad som händer. I värsta fall blir det inget, men i bästa fall blir det magi. Och blir det inte något så har det åtminstone varit utvecklande för mitt skrivande. Jag gör mitt bästa för att inte utgå från en skeptisk eller kritisk inställning. Känner att jag vill testa mig fram och utforska allt som verkar intressant.

Alltså bestämde jag mig för att satsa, och den senaste veckan har jag skrivit för fullt. Deadline är 3 januari och jag tänker att jag måste vara helt färdig innan jul för att hinna skicka in i tid. Det är bråttom med andra ord, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kände mig lite stressad. Men framförallt känns det spännande. Och kul! Vilket var precis vad jag ville, att skriva något som ska kännas roligt. Med det sagt menar jag inte att det är lätt som en plätt att skriva barnbok, tvärtom! Men det är befriande att liksom skriva med ett helt nytt uttryck.

Jag har inte jättehöga förhoppningar om att jag kommer vinna tävlingen med tanke på 1) tidsbristen och 2) att det är första gången jag skriver för den här målgruppen. Dessutom skriver de att de söker nästa Astrid Lindgren, Ulf Stark eller Maria Gripe, och att föreställa sig själv ens i närheten av dessa giganter känns ju orimligt. Men jag tänker så här: oavsett utgång så kommer jag ha ett färdigt manus i slutändan, så jag ser det som en win-win!

Nu måste jag vara disciplinerad och skriva ungefär 7000 ord i veckan. Mitt andra manus får ligga och vila så länge tills det ska börja redigeras. Kanske blir även blogginläggen något glesare den närmaste tiden. Om jag fixar det här måste jag ändå ge mig själv en fin belöning i slutet av året. Ett romanutkast och ett färdigt barnboksmanus på ett år vore faktiskt bra jobbat. Önska mig lycka till!

6

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Det är väldigt inspirerande att följa din positiva inställning till ditt skrivande! Lycka till nu, du rockar!

    1. Tack Erica, så fint att höra! Hoppas allt är bra med er! <3 Kram

  2. Så himla kul och verkligen sjukt bra inställning! <3 Lycka till, du fixar det om du vill!

Lämna ett svar

Stäng meny