Så vill jag att mitt år ska se ut

Jag har inte haft några nyårslöften de senaste åren, eller åtminstone inte uttryckt dem skriftligen. Kanske har jag tänkt att det är för klyschigt och förutsägbart att man ska genomgå en massa förändringar bara för att det är ett nytt år. Eller kanske har jag helt enkelt inte känt mig tillräckligt motiverad och det där andra har bara varit en ursäkt, en försvarsmekanism. Vem vet, jag har inte för avsikt att gå djupare in på några psykologiska mekanismer just nu. Nu tänker jag i all fall att det är ett utmärkt tillfälle att lista vad jag vill få ut av min tillvaro det kommande året. Dessutom är det ju intressant att gå tillbaka och utvärdera vid årets slut. Jag skulle dock inte kalla det för nyårslöften, snarare en uppsättning mål för 2019. Here it goes.

Satsa mer på bloggen.

Jag har länge tänkt att jag ska flytta bloggen till en egen domän och webhotell, så det hoppas jag få gjort snart. Ser både fram emot det och bävar inför det. Jag ska blogga regelbundet och inte lägga ner om/när jag hamnar i en svacka. Tänker också jobba mer med marknadsföring så att några fler människor hittar hit. Har länge haft en spärr inför att sprida bloggen på sociala medier av någon anledning (för att det känns så oåterkalleligt kanske, och så fegar jag ur). Nu ska det bli ändring på det i alla fall. Vill man satsa på något så måste man våga, så är det med den saken.

Skriva, skriva, skriva.

Syftar inte enbart på bloggen här, även om den givetvis spelar en viktig roll när det gäller att hålla igång skrivandet. Jag vill börja skriva dagbok igen, samt fortsätta med mitt bokmanus eller påbörja ett nytt skrivprojekt. Jag vill försöka tänka mycket och ofta på mitt skrivande och därigenom utvecklas. Ha på mig de så kallade skrivglasögonen även när jag inte aktivt skriver. Jag ska ha Bodil Malmstens ord i åtanke, såsom hon uttrycker det i sin skrivhandbok. ”Gå inte i sömnen. Se allt, lyssna på allt, känn på allt, testa, lukta på det. Smaka på allt. Gå in i allt.”

Läsa, läsa, läsa

Jag vill läsa betydligt fler böcker än vad jag gjorde 2018, det vill säga 32 stycken. Har aldrig satt upp några läsmål förut, så det kanske är på tiden att jag gör det nu. Jag drar till med 50 stycken, tycker det känns som ett rimligt mål just nu. Jag skulle även vilja läsa om några av mina favoritböcker, till exempel Revolutionary road.

Utveckla mina fotokunskaper.

Jag älskar att använda min kamera nu när jag har ett nytt 50mm objektiv. Jag har börjat experimentera lite mer, och tar mig sakta men säkert framåt. Ska fortsätta på den vägen, bära med mig kameran överallt och dokumentera. Skulle gärna gå en fotokurs om det finns möjlighet till det.

Vara ute i naturen.

Jag lovade mig själv innan vi flyttade till Nya Zeeland att jag skulle ta tillvara på att vi bor i ett land med en helt fantastisk natur. Än så länge har jag inte varit ute i skog och mark tillnärmelsevis så mycket som jag hade önskat. Det är ju inte helt lätt att ge sig iväg ut och vandra med en treåring och en bebis, men kortare utflykter kan man ju ta. Och även gå ut själv när jag får möjlighet, ta en långpromenad i skogen och bara vara.

IMG_3631

IMG_3557

bild

Börja träna igen.

Det har gått mer än ett år sedan jag sprang sist och det har börjat klia i mina löparben. Har inga konkreta mål med löpningen mer än att jag vill njuta av det och må bra i kroppen. Bli starkare. Och så vill jag börja yoga igen.

Lägga fokus på mitt sociala liv.

Det har inte riktigt funnits varken tid eller ork det senaste året att stifta nya bekantskaper, allt fokus har liksom legat på att landa och komma tillrätta här. Så under 2019 tänker jag se till att skaffa nya vänner, vilket spontant känns lite läskigt för en introvert typ som jag. Men jag är ju inte en totalt asocial eremit så jag borde kunna fixa det. Tillvaron blir ganska så blek utan vänner.

Meditera mera.

Skrev till en början träna på att få bättre tålamod på den här punkten, och det är också något som jag verkligen behöver. Men jag tänker att det går hand i hand med att meditera, att det förhoppningsvis blir en av de många positiva följderna av meditationen. Min sambos styvpappa lärde mig transcendental meditation för flera år sedan men tyvärr har jag inte upprätthållit det. Ska försöka komma igång med det igen, skapa lite mer balans och harmoni i tillvaron.

Vara snäll mot mig själv.

Kanske ett märkligt mål att ha, men tillräckligt viktigt för att hamna på listan. Även om jag kanske inte uppnår allt som jag har föresatt mig, så ska jag komma ihåg att den här perioden i livet, när barnen är små, är oerhört intensiv och viktigare än allt annat är att jag (och resten av familjen) håller ihop och mår bra. Om min energi inte räcker till ibland så är det alldeles okej och fullt förståeligt.

1

Lämna ett svar

Stäng meny