Påsk på Nya Zeeland och svenska traditioner

Påskhelgen kom och gick, och ja… just another weekend in quarantine, sammanfattningsvis.

Har tänkt på det här med att upprätthålla svenska traditioner nu när jag bor utomlands. Eller kanske inte nödvändigtvis svenska, utan snarare traditioner från min egen barndom. Kände att jag lät ganska nationalistisk när jag skrev ”upprätthålla svenska traditioner.”

Jaja, det måste ju inte se likadant ut för alla, även om det oftast råder nån slags konsensus. Påsk innebär att måla ägg och klä ut sig till påskkärringar, till exempel. Jag kan dock inte minnas att påskharen var en grej när jag var liten, men det verkar ha blivit alltmer populärt nuförtiden, även i Sverige.

I år hade vi i alla fall inget typiskt svenskt påskfirande, men ärligt talat blev det inte mycket till firande överhuvudtaget eftersom vi är i lockdown. Påskharen kom och barnen fick choklad, och det var ungefär det hela.

Så hur firar man påsk på Nya Zeeland?

Precis som för de flesta i Sverige är påsken en sekulär högtid. Barnen har påsklov och många familjer reser iväg (fast förhoppningsvis inte just i år). Man äter massa choklad och umgås med familjen.

Påskharen är verkligen en big deal här, såpass mycket att premiärministern poängterade att han är en ”essential worker” så inte barnen skulle oroa sig över att han inte skulle komma i år på grund av lockdown. Natten mellan lördag och söndag anländer påskharen och morgonen därpå får barnen gå på äggjakt.

Jag ska erkänna att jag inte var jätteförtjust i att våra barn skulle få choklad till frukost, men jag ville ju inte vara den som är den. Inte helt oväntat blev det kaos resten av dagen, och jag började ifrågasätta att det bara är en myt att barn blir hyperaktiva av socker. Kanske är mina barn undantaget som bekräftar regeln?

Hot cross buns är också typiskt för Nya Zeeland. Det är en slags kryddig bulle som man äter varm med lite smör på. Korset ovanpå ska representera Jesus korsfästelse. Traditionellt var det nog så att man bara åt dem under påsken, men nu har det blivit ungefär som med semlan i Sverige.

Bild från Unsplash

Förutom choklad och Hot cross buns består påskmaten, föga förvånande, av lamm och annat kött. Tyvärr.

Men för att återgå till det här med svenska traditioner. Tänker att det till stor del handlar om mig själv och att återskapa fina minnen från min egen barndom. För det är ju inte som om mina barn går miste om något ifall de inte klär ut sig till påskkärringar, om jag ska vara krass. Man får skapa sin egna traditioner och minnen, men samtidigt tycker jag det känns viktigt att de får ta del av svenskt påskfirande också. Egentligen är det ju inte några extrema skillnader, utan framförallt handlar det om påskkärringens vara eller icke vara. Vi får se hur det blir nästa år.

0
DELA:

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Det där med socker ja. Om jag utgår från mig själv så hade jag blivit underlig av att äta choklad (eller mycket socker generellt) till frukost, jag får alltid brutala blodsockerdippar om jag äter sötsaker på tom mage! Tänker att det inte borde vara så kontroversiellt? Jag fattar inte riktigt det här med att den ena och andra studien ska motbevisa att barn inte blir hyperaktiva av socker när det liksom känns som sunt förnuft att det inte är så smart att byta ut vanlig mat mot sötsaker i de flesta fall.

    1. Ja samma här! Nästa år får äggjakten äga rum efter en stadig frukost tror jag bestämt. Känns som att folk här generellt är väldigt sockerliberala jämfört med i Sverige. Kakor och muffins i barnens lunchlåda till exempel.

Lämna ett svar

Stäng meny