Olikhetsutmaningen: liv och död

Hittade den här olikhetsutmaningen hos enligt O: Veckans utmaning går alltså ut på att berätta om böcker eller annan form av kultur som man kopplar till liv och död. I mitt fall blev det tre böcker:

  • Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion, en bok där hon skriver sig igenom sorgen efter makens död. Hennes liv ligger i spillror och orden blir en räddning för henne. Det handlar lika mycket om döden som om livet och att kanske främst om att orka fortsätta leva efter att ha gått igenom något så fruktansvärt. Den är tung, men oerhört vackert skriven. ”Livet förändras snabbt. Livet förändras på ett ögonblick. Man sätter sig ner för att äta middag och livet, som man känner det, tar slut”.
  • Ett liv för lite av Kristofer Ahlström är en roman om syskonkärlek, om band som brister och återknyts igen. Vi får följa tvillingarna Caroline och David genom livet. De är egentligen trillingar men det tredje syskonet dör vid förlossningen, vilket i sin tur räddar livet på mamman och de andra två. Berättarrösten är till en början det döda syskonet som finns där som en osynlig betraktare. Språket är hypnotiserande vackert och jag kan varmt rekommendera den här boken.
  • Jag kom också att tänka på Stoner av John Williams, bara för att det är en sådan storslagen livsskildring och en av mina absoluta favoritböcker. Har ni inte läst den ännu så föreslår jag att ni gör det nu. Och har ni redan läst den så läs om den. Det ska jag göra.
0

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Ett liv för lite låter som en bok jag skulle gilla. Stoner har jag läst och den tyckte jag mycket om

    1. Va roligt att du också tycker om Stoner. Ja, Ett liv för lite är verkligen läsvärd!

  2. Ett liv för lite verkar ha en annorlunda ingång. Spännande!

    1. Ja verkligen. Berättarperspektivet skiftar efterhand också, det är bara i början som det är syskonet som är berättare.

  3. Måste läsa Stoner. Började i slutet av en semester, men hann inte läsa ut. Sedan har jag glömt av den.

Lämna ett svar

Stäng meny