Nya traditioner och högtider

En följd av att bosätta sig i ett annat land är att en får lära sig om och ta del av nya traditioner och högtider. Nu är det visserligen inte så extremt stora skillnader mellan Sverige och Nya Zeeland – i bägge länder firas påsk, jul och liknande stora högtider. Men en del är ändå helt nytt för mig, särskilt högtider som har sitt ursprung i Maorisk kultur.

Till exempel så pågår just nu Matariki. Igår kväll hade min sons förskola styrt upp en kväll med sång och firande. Det bjöds på soppa och efter maten, när det började mörkna, gick vi ut för att titta på stjärnorna. Innan vi åkte ner till förskolan frågade min son: mamma, vad betyder matariki? Jag svarade något vagt om att det är en högtid som har med stjärnorna att göra. Sedan skämdes jag lite över hur oinsatt jag var och lovade att jag skulle ta reda på exakt vad det betyder.

Bild från Unsplash.

Såhär står det på Wikipedia:

Matariki är maori för den öppna stjärnhopen Plejaderna, men också för firandet av dess heliaktiska uppgång som inträffar sent i maj eller tidigt i juni. Det markerar tidpunkten för bland annat det polynesiska nyåret. Olika folk firar Matariki vid olika tidpunkter: Några när Matariki går upp i månadsskiftet maj/juni, andra vid första fullmånen eller nymånen sedan Plejaderna stigit över horisonten.

För den som blev lika förvirrad som jag över begreppet heliaktisk uppgång så betyder det en uppgång över horisonten för en himlakropp (stjärna, planet eller månen). Denna uppgång inträffar när den första gången på året blir synlig över horisonten i öster strax före soluppgången, efter en period då den varit osynlig nära solen.

förskolan är de väldigt måna om att uppmärksamma olika kulturers högtider och traditioner, vilket ju är jättebra. Det är en annan svensk som har sitt barn samma förskola och igår kväll pratade vi om att det är midsommar på fredag och om man kanske skulle få till något firande på förskolan. Men som hon påpekade så är midsommar så förknippat med utomhusaktiviteter och sol (nåväl, kanske inte sol då utan för det mesta regn, men åtminstone sommar) så det känns liksom svårt att göra något när det är mitt i vintern här. Vad skulle det vara? Lära de engelskspråkiga barnen små grodorna? Bjuda på sill? Surströmming? Stackars barn. Tänk er de katastrofala följderna.

På lördag är det en karneval inne i stan, mid winter carnival. Det är den mörkaste dagen på året. I paraden går folk med lyktor i alla möjliga former och skepnader, det blir underhållning av olika slag och kvällen avslutas med fyrverkerier.

Det ser jag fram emot. Så märkligt det är ändå, att åka ifrån den svenska sommarvärmen till att nu vara mitt i vintern.

3

Detta inlägg har en kommentar

  1. Ja, tänk att åka från sommar till mitt i vintern, verkligen tydligt på alla sätt att Nya Zeeland och Sverige ligger så långt ifrån varandra! Men Mid Winter carnival låter väldigt mysigt, det hade behövts mer lyktor här på vintern också;)

Lämna ett svar

Stäng meny