Nya läsmål och tips på barn – och ungdomsböcker

Bild från Unsplash

För ett antal månader sedan bestämde jag mig för att sätta ett läsmål för 2019 på Goodreads – ett synnerligen optimistiskt mål ska tilläggas. Jag drog till med 100 böcker och tänkte att det är väl rimligt. Tror att jag är uppe i 65 nu och börjar känna att jag får justera målet lite, för 35 böcker på två månader känns inte överkomligt. Men jag har i alla fall läst betydligt mer än förra året så jag är nöjd om jag landar någonstans runt 70.

Dessutom vill jag inte plöja igenom massa böcker bara för att nå ett visst mål, allrahelst vill jag ju lära mig något av hur författaren skriver. Läsa för att utveckla mitt eget skrivande. Och då kräver det att jag läser noggrant och analyserande. På tal om det så vill jag gärna läsa Reading like a writer av Francine Prose. Ska försöka hitta den på bibblan här.

Eftersom skrivprojektet jag håller på med nu är en bok för mellanåldern så har jag läst en hel del böcker för barn och unga på sistone, så jag tänkte passa på att tipsa om några. De är visserligen inte purfärska så många kanske har läst dem redan, men jag tipsar ändå.

  • När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. En otroligt välskriven bok om den första stora kärleken, men också om våld och besatthet. Det här var det första jag läste av Jessica Schiefauer och jag blev helt tagen av hennes språk. En förtätad och mörk berättelse som kryper under huden.
  • Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo. Liv och hennes pappa flyttar från Stockholm till ett hus på landet i Småland, mitt ute i ingenstans. Liv måste börja ny gymnasieskola, vilket är ytterst plågsamt för henne eftersom hon har så svårt för att prata med folk. Lisa Bjärbo beskriver så exakt känslan av att vara en introvert person i en känslig ålder, och att inte känna sig förstådd. Full av träffsäkra, roliga formuleringar varvat med svärta och vemod.
  • Vi går varvet av Ina Lagerwall. Så mycket igenkänning och högstadienostalgi i den här boken. Det handlar om att vilja bli accepterad och att hitta sin plats i tillvaron, att börja högstadiet och inte vilja känna sig som ett barn längre. Skriven med värme och mycket närvaro.
  • Comedy Queen av Jenny Jägerfeld. Åh, vad jag tyckte om den här boken. Skrattade högt och snyftade om vartannat, något som inte händer ofta när jag läser. Om Sasha som har förlorat sin mamma, men inte klarar av att sörja. Hon bestämmer sig istället för att hennes mission är att få folk att skratta, så hon ska bli ståuppkomiker. Fantastiska personporträtt som stannar kvar länge.
  • Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson. Om elvaåriga Leas mamma som är döende i cancer. Otroligt fint och insiktsfullt om ett tungt ämne. För åldern 9-12 år.
  • Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld. Om Måns som får följa med sin mamma på jobbresa till Malmö under en sommar. Där får han en chans att börja om på nytt och vara den han vill vara. Han träffar Mikkel, som verkar skrämmande till en början, men som visar sig vara en bra typ. En viktig och normbrytande bok om könsidentitet och att accepteras för den man är. För åldern 9-12 år.
  • Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld. Ja, det blir ännu en Jenny Jägerfeld-bok. Jag har gått och kärat ner mig totalt. Den här håller jag på och läser just nu. Handlar om Sigge som flyttar till Skärblacka med sin mamma och syskon. Där bor de hos den excentriska mormodern, i hennes pensionat. Sigge vill reboota sig själv och har sommarlovet på sig att lära sig hur man bli populär. Som vanligt är Jägerfeld mästerlig på personporträtt, och den här boken har så många härliga, quirky karaktärer.

Sådär. Det var mina tips. Ska också passa på att tipsa om en bok som handlar om skrivande för barn och unga, för den som är intresserad av det. Så skriver du för unga av Ylva Carlsdotter Wallin. En bra inblick i barnlitteraturens värld och med en hel del konkreta råd och skrivövningar.

2

Lämna ett svar

Stäng meny