Ny månad och jag har blivit med Bullet Journal

Det är oktober och jag har börjat månaden på bästa tänkbara sätt. Ja, förutom att vi fortfarande är sjuka då. Men skrivandet flyter på otroligt bra nu när jag har gjort en del nödvändiga ändringar i manuset. Snart har jag skrivit hälften och börjar tänka att jag faktiskt kan bli klar med första utkastet i slutet av månaden. Då ska det firas!

Tänk vilken skillnad det har inneburit för mitt skrivliv att jobba med tydliga mål. Och viktigast av allt – att bryta ner de större målen till hanterbara delmål. Om mitt enda mål var att jag vill skriva en bok så hade jag med största sannolikhet gett upp, vilket jag också har gjort tidigare. Nu fokuserar jag framförallt på de små delmålen som ska leda mig fram till det större målet. På så vis kan jag ticka av sådant jag åstadkommit längs med vägen och det får mig att vilja fortsätta. Jag är så glad att jag bestämde mig för att hoppa på Friday Lab-kursen för ett halvår sedan. Har lärt mig oerhört mycket om målsättning, personlig utveckling, med mera, med mera.

Jag har säkert skrivit om det här tidigare, men en viktig insikt jag fick under kursens gång var att släppa på gamla etiketter. Något som jag alltid gått och tänkt om mig själv är att jag inte är tillräckligt strukturerad eller disciplinerad. Vart det kommer ifrån? Jag vet inte, någon har kanske sagt det till mig någon gång. Det har säkerligen också varit sant, och måhända att jag inte är den mest strukturerade människan. Men den tanken har också, mer än något annat, varit en ursäkt för mig att inte våga satsa på skrivandet. Så jag har gått och hållit fast vid den som en snuttefilt, sagt att jag skulle vilja skriva romaner, men att jag tyvärr inte har disciplinen som krävs. Och det var ett lätt sätt att slippa undan, att inte behöva möta det egentliga problemet, det vill säga rädslan för att misslyckas.

Det jag skulle komma till med den här långa utläggningen var att jag den här månaden har börjat med något helt nytt. Jag har nämligen påbörjat min allra första Bullet Journal. För de som bott under en sten de senaste åren och inte vet vad en Bullet Journal är (skojar bara) så är det en slags kombinerad anteckningsbok och kalender, där man själv gör layouten. I princip kan du fylla din Bullet Journal med vad som helst, men det finns ett system som många har som grund. Tänker inte skriva så mycket mer om själva upplägget här för det har redan cirka en miljon människor gjort i diverse bloggar. Google is your friend.

Mitt upplägg för oktober månad.

Men jag kan säga hur jag tycker att det funkar, nu när jag har hållit på med det i två hela dagar. Har det fullständigt revolutionerat mitt liv? Kanske inte än, men jag är 100 % positiv och taggad på att fortsätta med det här. Det som fick mig att tveka till en början var en viss oro att jag skulle ägna orimligt mycket tid och möda åt att göra allting så snyggt som möjligt (det bor en liten perfektionist i mig) och att det helt enkelt skulle sluka för mycket tid. Och jo, det var rätt tidskrävande till en början ska jag erkänna och jag kände helt klart prestationsångest så fort jag sökte inspiration på Instagram eller Pinterest.

Men sedan släppte jag det och insåg att jag faktiskt inte behöver vara mästare på kalligrafi eller illustrationer för att ha en Bullet Journal. Jag har inga ambitioner att go all in och göra varje sida till ett litet mästerverk. Det får gärna se snyggt och stilrent ut, mer än så behövs inte just nu. Om jag senare vill vara kreativ och lägga till fler detaljer så kan jag göra det.

Har även gjort en Habit trycker, vilket precis som det låter är ett slags system för att hålla koll på sina vanor. Eller skapa nya vanor. I slutet av dagen checkar man av vad man har gjort under dagen.

Som sagt är det en kombination av anteckningsblock och kalender, så tanken är att allt ska vara samlat på samma ställe. Jag är fortfarande på planeringsstadiet men andra upplägg som jag tänker att jag vill ha i min Bullet Journal är:

Ett ordarkiv. En sida med ord och formuleringar som jag fastnat för i böcker eller på andra ställen.
Bloggidéer. Ska samla massa bra bloggämnen här. Perfekt att gå till när motivationen tryter.
Böcker jag läst/böcker jag vill läsa. Just nu har jag kommit in i vanan att använda Goodreads. Men gillar ändå tanken på att ha en analog lista på böcker.
Brainstorming. En sida där jag kan låta idéerna flöda fritt, gällande vad som helst.
Skrividéer. En idébank för mitt skrivande. Både skönlitterärt och journalistiskt.
Skrivövningar/skrivtips. En sida med tänkvärda tips om skrivande och kreativitet, samt övningar jag vill göra.
Pågående skrivprojekt. En sida där jag kan dokumentera min skrivprocess och samla tankar kring manuset jag jobbar med.
Mål. Långsiktiga, kortsiktiga, alla mål som känns viktiga för mig ska jag samla här. Förresten, är det bara jag som tycker att goal är ett så mycket snyggare ord än mål. Eller har jag gått och blivit anglofil?
Tips. Generella tips jag får om saker att se/läsa/lyssna på, osv.


Okej, det var nog det hela. Kommer säkert komma på fler uppslag så småningom, eller kanske ändra de jag har. Men som ni märker blir det mycket fokus på skrivande. Förstås. Det ska bli kul det här! Får köra en uppdatering i slutet av månaden och berätta hur det har gått.

3

Lämna ett svar

Stäng meny