När rasismen blir normaliserad

Jag som hade tänkt att jag inte skulle låta cynismen ta överhanden, att jag skulle bibehålla lite hopp om mänskligheten trots allt, efter terrorattacken i Christchurch. Sen gick jag in och läste hejhejvardags blogginlägg och fick se den här bilden som @detvabattreforr hade repostat på Instagram.

Det är alltså folk (män) som sitter och spyr ur sig dessa vidrigheter i Aftonbladets kommentarsfält. Nej, det förvånar mig inte egentligen. Och det är väl det som är det värsta. Att det har blivit så normaliserat att uttrycka sin rasism så att det liksom görs helt oförblommerat. Fattar de inte ens hur logiken brister? Är de såpass korkade? ”Får smaka sina egna illdåd.” Okej, vilka illdåd hade de människorna gjort sig skyldiga till? Det femåriga barnet som omkom, vad hade hon gjort sig skyldig till? Varför tycker dessa människor att hon inte förtjänade att leva?

Jag borde kanske inte lägga energi på det. Jag borde kanske försöka glömma bort att jag ens har läst de där kommentarerna. Men jag blir bara helt lamslagen av den här ondskan som florerar. Eller idiotin. Kan inte avgöra vad som passar bäst in på dessa personer. Är de empatistörda monster eller är de bara idioter som inte förstår bättre, som inte riktigt begriper att det faktiskt är verkliga människor som drabbas? Kanske är de helt enkelt avtrubbade? Eller också handlar det mer om att de vill provocera än uttrycka sina egna åsikter?

Jag vet inte. Men oavsett vilket – att stå vid sidlinjen och heja på när någon skjuter ihjäl oskyldiga människor. Det är fan inte klokt.

0

Lämna ett svar

Stäng meny