Lev kreativt – Julia Camerons 12-veckorsprogram

Jag började läsa Julia Cameron’s bok Lev kreativt, eller The artist’s way, som den heter på engelska, för några månader sedan. Av olika anledningar (att jag inte gillade den var inte en av anledningarna) så läste jag inte ut den. Men jag började skriva Morning pages, och höll igång det under en period. Sedan rann det ut i sanden, sådär som det kan bli. Det är ändå ett rejält åtagande att skriva tre sidor varje morgon, framförallt när man har barn.

Men. Jag tänkte att jag skulle försöka igen. Och den här gången vill jag köra hela programmet. One spoon happiness, som jag följer på Instagram, skrev ett blogginlägg om att hon tänker påbörja programmet. Det inspirerade mig att också hoppa på.

Något annat som inspirerade mig var när jag läste Tove Folkessons otroligt fina förord till den nya svenska utgåvan. Då kände jag att det är dags nu.

Vad handlar programmet om?

Jag har som sagt inte läst hela boken än, utan bara påbörjat den. Men jag kan ändå berätta lite kort vad det går ut på. Som ni nog har förstått redan, är målet att bli mer kreativ. Att släppa loss sin kreativitet, kan man säga. Julia Cameron talar om hur man kopplar ihop skaparlust, andlighet och självförtroende genom praktiska och konkreta övningar.

En av dessa övningar är att avsätta en stund varje morgon för att skriva tre sidor flödestext. Här handlar det om att ösa ur sig vad som helst, och det är inte tänkt att du ska läsa texten efteråt.

Såhär säger Julia Cameron själv:

“Do not over-think Morning Pages: just put
three pages of anything on the page…and then do three more pages tomorrow.”

En annan övning kallar hon Konstnärsträffen och den går ut på att du ska avsätta ungefär två timmar varje vecka för att umgås med dig själv och göra något kreativt.

Är det inte för tidskrävande?

Det är en relevant fråga, för jag tänker att man måste investera en del tid för att få ut något av programmet. Samtidigt tänker jag såhär: missar jag att skriva mina morgonsidor ibland så betyder det inte att allt är kört och jag måste lägga ner. Man får göra det man kan utifrån de förutsättningar man har.

Och som med så mycket annat så gäller det att prioritera. För min del handlar det också mycket om att få ihop det rent logistiskt, inte bara tidsmässigt. Vi brukar till exempel ta varannan morgon med barnen, som är otroligt morgonpigga. Vi snackar alltså fem på morgonen eller tidigare. Så när det är min morgon innebär det att jag får försöka skriva mina morgonsidor tillsammans med barnen. Alternativt sätta dem framför teven en stund, vilket vi ärligt talat brukar göra när de vaknar vid den tiden ändå. Så det kanske fungerar.

Följ min utveckling och haka på själva

Under de följande tolv veckorna kommer jag dela med mig av hur det går här på bloggen. Tänker att jag kör ett inlägg i veckan där jag skriver om vad jag lärt mig och hur veckans övningar har gått. Det blir ett bra sätt att hålla mig själv ansvarig också, så att jag faktiskt genomför hela programmet. Malin/Onespoonhappiness kommer som sagt genomföra det samtidigt, så jag slänger ut frågan här också om någon mer vill haka på. Lämna gärna en kommentar om du vill vara med, så kan vi peppa varandra när motivationen tryter och diskutera bokens innehåll. Det ska bli kul det här! 

0
DELA:

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Så kul att du också kör nu 🙂 Tror mycket blir gjort bara av att man ska vara lite ansvarig inför andra, även om man gör det för sin egen skull! Och vi verkar bli ett litet gäng, himla kul!
  /Malin

  1. Ja, så är det verkligen. Så mycket lättare att ge upp annars. Kul att vi blir några stycken!

 2. I sista sekund blev boken införskaffad, dvs igår, så jag kör jag med! Ligger kanske lite efter i läsningen men nu vet jag ju att vi ska starta med morgonskrivning nu här först då! Kul!! ‍♀️

  1. Hurra! Ser fram emot att höra hur det går för dig!

 3. Låter faktiskt som ett fantastiskt roligt projekt. Man kanske kan haka på på avstånd och lite efter du har gjort din del. Jag försökte leta upp boken igår på biblioteket men alla fem exemplar var utlånade i Stockholm. Jag har dock en annan skrivbok och kanske skulle använda den. Kanske passar den mig lite bättre också, det låter så. Det är Bodil “Så gör jag”. Jag har aldrig varit så amerika-intresserad, om vi säger så, särskilt inte när det kommer till skrivande. De gör inte som jag. Om man får säga så. Men det gör Bodil. Ska ta fram den och se om jag kan knåpa ihop ett eget projekt vid sidan av för mig själv. Har du läst Så gör jag?

  1. Äsch då, vad synd att den var utlånad. Den finns som ljudbok och e-bok på Nextory också ifall du använder dig av det. Jag älskar Bodil Malmstens skrivbok (och i princip allt annat hon skriver!) Har faktiskt skrivit ett blogginlägg om den och ett par andra skrivböcker jag gillar
   http://mirjamekstrom.se/tre-bocker-om-skrivande/.
   Du kan såklart också haka på lite senare om du vill köra Camerons program också!

Lämna ett svar

Stäng meny