Läget på Nya Zeeland

När jag kom till jobbet imorse fick jag se dagens tidning i personalrummet. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern prydde förstasidan. Rubriken lydde ‘LOCKDOWN!’ Jag och mina kollegor suckade åt sensationsjournalistiken och den totalt missvisande rubriken. Landet är inte alls i lockdown. Premiärministern införde nya strikta restriktioner häromdagen, bland annat att alla som reser in i landet måste isolera sig i 14 dagar. Hur de nu fick det till att landet är i lockdown vet jag inte riktigt, men fint att de strävar efter att sprida panik. Tummen upp för seriös journalistik!

Tycker det är fascinerande hur människor påverkas så snabbt, och hur beteenden och känslor smittar av sig. Hur gruppsykologin fungerar. Hur svårt det kan vara att tänka logiskt och rationellt när det krisar och paniken kommer. Reptilhjärnan tar liksom över.

Jag åkte och handlade häromdagen, och medan jag rörde mig mellan gångarna med halvtomma hyllor kom jag på mig själv med att skynda på alltmer för att komma därifrån. Det var inte direkt smittorisken jag tänkte på, så jag vet inte… det enda jag kan tänka på var att stämningen var så obehaglig. Att se folk stressa runt och fylla kundvagnarna till bredden som om de förbereder sig för en apokalyps.

Ändå är vi långt ifrån lika drabbade som Europa och många andra delar av världen. Det som främst påverkar oss i allt detta är Todds jobbsituation. Han jobbar som resekonsult, och inte nog med att arbetsbelastningen ungefär har tredubblats på grund av alla avbokningar, så får han ju såklart ingen provision. Nu har Flight Centre (som han jobbar på) även bestämt att all personal måste ta ut sina semesterdagar fram till 30 juni, så de inför 4-dagarsveckor.

Ärligt talat så är det inte mig emot. Jag tycker det ska bli fint att få lite mer tid ihop. Så väljer jag att se på det, med min nya välj glädje-filosofi. Todd kanske inte är fullt lika övertygad än. För ett par dagar sedan kom han hem och utbrast att han hatar sitt jobb. Då tittade Lockie allvarligt på honom och sa: “Daddy, you can’t say hate. That’s a very strong word.” Tänk vilken klok liten unge vi har ändå.

En mycket gammal bild på Todd och Lockie, med bara massa kärlek.
2
DELA:

Lämna ett svar

Stäng meny