Just nu

Jag försöker sluta amma på natten och hans gråt skär i mig. Tvivlar på om han är redo, tvivlar på om jag är redo. Men jag orkar inte många fler nätter med ständiga uppvak. Vid halvtretiden ger jag upp, tänker att vi tar det i etapper.

Nästa dag lyssnar jag på Lalehs nya album. Dansar med ett barn på höften och ett runt mina fötter. Snurrar runt bebisen som skrattar sitt kiknande skratt. Jag låter allt som känns jobbigt dämpas för en stund och förförs av Lalehs magiska stämma. Få saker kan förankra mig i nuet på samma sätt som barn och musik. I kombination blir det oslagbart.

Jag läser Andrea Lundbergs Glupahungern och tänker på dragningskraften i språket. Det nästan hypnotiska, hur jag sugs in i en värld av mörker och magi. Det påminner mig om Sara Stridsberg, det naturlyriska och det suggestiva berättandet.

Jag läser också Clarice Lispector och fascineras över hennes sätt att spränga alla gränser med sitt språk. Det rör sig utforskande åt olika håll, skapar mönster. Som att titta i ett kalejdoskop.

Och så skriver jag. Ofta på mobilen, liksom i förbifarten, för det tycks vara det som fungerar bäst just nu. Som att jag lurar mig själv. Jag bara antecknar lite, tänker jag, och där hittar jag plötsligt något som glimmar till, något som jag kan kopiera och klistra in i manuset. Bygga vidare på.

Tvivlet börjar gnaga i mig igen. När jag trodde att jag var förbi det. Jag tänker: oddsen är verkligen så låga för att jag ska bli utgiven, så ska jag ens bry mig om att redigera och färdigställa manuset? Kommer jag orka otaliga refuseringar? Är det värt det? Förödande tankar att få precis i slutskedet av ett skrivprojekt. Jag SKA redigera och bli färdig med det, så klart. För skillnaden nu jämfört med tidigare är att jag kan ta dessa tankar för vad de är, nämligen en naturlig del av processen. De får skölja över mig och sedan försvinna.

Imorgon hoppas jag få skrivtid. Todd är ledig i fyra dagar nu. På fredag ska jag bo på hotell en natt. Och sova hela natten lång.

2

Lämna ett svar

Stäng meny