Jag ägnar mig åt hetsläsning

Jag är just nu inne i en period av extrem läslust, sådär så att jag kan gå från soffan till köket utan att lägga ifrån mig boken jag läser. Häromdagen slog jag två flugor i en smäll och gjorde mina sjukgymnastinövningar samtidigt som jag läste. Det blev lite problematiskt när jag stod på balansplattan, men annars gick det bra. Nåväl, för att komma till saken – jag har ju inte riktigt haft tid till att läsa det senaste, så nu vill jag ta igen allt. Dessutom kommer jag jobba ganska mycket i bokhandeln över sommaren och vill verkligen läsa ikapp. Blir så mycket jobbigare att tipsa om böcker om jag typ inte har läst några av de som är på tapeten just nu.

Men hur mycket jag än tycker om att känna det här suget efter att hela tiden läsa, så måste jag ibland hejda mig under själva läsningen så att det inte går alltför fort. Jag kan bli så ivrig på att sätta igång med nästa bok att jag inte ger den jag läser tillräckligt mycket tid och eftertanke. Det blev väldigt tydligt när jag läste Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Den har dessutom ett element av spänning och stark framåtrörelse vilket gjorde att jag ville läsa den snabbt, men det starka och bitvis poetiska språket förtjänade att läsas långsamt. Så jag fick stanna upp ibland och påminna mig själv om det. Eller det var väl snarare hans formuleringar som påminde mig om det – när jag plötsligt stannade upp mitt i det spännande handlingsförloppet och insåg att här behöver jag suga i mig språket, sakta ner en stund. Jag uppskattade verkligen kontrasterna i romanen. Hur han går från en poetisk eller abstrakt formulering till något alldeles konkret. Och hur han målar upp så tydliga scener, med ett språk som är till synes enkelt men där det är uppenbart att bakom ligger enormt mycket arbete och omsorg om detaljer. Skicklig författare helt enkelt.

Nu tänkte jag försöka mig ut på en löprunda för första gången sedan jag skadade tån. Hoppas att senorna inte går av igen. Sen ska jag dammsuga lägenheten och sen kommer min mor på besök.

0

Lämna ett svar

Stäng meny