Att känna skrivmotstånd

Kugge skrev ett blogginlägg om skrivkramp och det är på pricken så jag känner. Det där tunga, jobbiga motståndet. Klockan är oftast omkring åtta på kvällen när jag slår mig ner framför datorn. Den här veckan har jag som mål att skriva 5000 ord. De senaste två kvällarna har jag lyckats klämma ur mig några meningar, sedan tar det stopp. Jag stirrar på skärmen, ögonlocken känns tunga. Hela kroppen känns tung. Egentligen ska jag skriva just nu, men prokrastinerar genom att blogga istället. Åtminstone skriver jag om skrivandet, och vem vet, kanske kan det lösa upp några knutar.

Så vad bottnar det i för min del? Skrivkrampen, eller motståndet eller vad man nu vill kalla det. Egentligen gillar jag inte att använda termen skrivkramp för det är som att jag sätter en stämpel på mig själv då. Det blir en självuppfyllande profetia. Jag fastnar eftersom jag intalar mig själv att jag har skrivkramp. Ärligt talat tror jag det till stor del handlar om att jag är trött. Jag har varit förkyld hur länge som helst och känner mig allmänt låg. Inga bra förutsättningar för att vara kreativ.

Jag tror dessutom att jag, mer eller mindre medvetet, ställer högre krav på mig i det här skrivprojektet. Eftersom jag skriver mot en deadline och inte har mycket tid på mig så känner jag att det måste bli så bra som möjligt direkt. Jag har helt enkelt inte tid att redigera så värst länge. Återigen: inga bra förutsättningar. Att förvänta sig perfektion direkt leder ju onekligen ofta till skrivkramp.

Jag vet inte, kanske ska jag lägga ner att försöka hinna bli färdig med manuset till deadline. Skriva det i min egen takt och sedan skicka till förlag istället för att vara med i manustävlingen. Tanken var ju att råmanuset skulle bli färdigskrivet under oktober, men så kom annat emellan. Jag läste manus och skrev lektörsutlåtande, vilket ju ledde till jobbet på Bonnier. Så det var en helt legitim anledning att pausa. Nu gäller det bara att försöka komma igång igen. Jag kör på under november och så får vi se om jag hinner redigera det på en månad.

Hittade förresten ett fint stycke om kreativitet i en bok på jobbet idag. Jag slog upp en bok på måfå och så handlade det just om det jag gått och tänkt på. Märkligt när det blir så. Tog kort på sidan så jag kan dela det här.

Creativity means taking risks,
it’s inventive and experimental.
Close your eyes, imagine.
See what you come up with.
You’re limited only by your imagination.
Imagination leads to inspiration.
So use what you have freely.
And make. To your heart’s desire.
When you’re done don’t listen to the judgements of others.
You only have an audience of one to please.
Living a creative life means losing the fear of being wrong.
Creativity brings about change, and to change is to mature,
to mature is to go on creating yourself endlessly.

Okej, lite cheesy text kanske men ibland kan det vara just det som hjälper. Nu ska jag skriva lite innan jag går och lägger mig.

2

Lämna ett svar

Stäng meny