Ett webinar och en tur till stranden

Gårdagen började med att jag steg upp klockan sex för att delta i ett webinar som började 18.30 svensk tid, det vill säga 6.30 på morgonen här. Jag hade fortfarande grus i ögonen och morgonraspig röst när jag loggade in. Kände mig inte helt förberedd. Det handlade hur som helst om tid och struktur, och det var ett litet provsmak på onlinekursen Friday Lab som hålls av Peppe Öhman och Marianne Norrgrann.

Dessvärre hade jag missat att min sambo hade en jobbgrej så han var tvungen att åka tidigare till jobbet. Typiskt. Det jag hade föreställt mig var att jag skulle sitta för mig själv, kunna delta aktivt och vara fokuserad. Istället fick jag rodda bebis och treåringen samtidigt som jag försökte delta någotsånär. Det är bara till en viss punkt teven fungerar som barnvakt sedan spricker det. Så jag fick ha mikrofonen avstängd i princip hela tiden och hade inte så lätt att svara på frågor pga skrik i bakgrunden. Inte jättekul.

Nåväl, detta till trots så var det väldigt givande och det gav mig ytterligare en kick i rätt riktning. Här är några tankar och idéer som jag tog med mig och som jag hoppas tillämpa i mitt eget skrivande och i min strävan efter att bli mitt allra mest strukturerade och disciplinerade jag:

  • Avsätt tid för planering varje vecka. Skriv en to-do lista, håll den konkret och specifik. Och realistisk.
  • Avsätt tid för reflektion. Checka av vad du har hunnit med under veckan och vad du inte har hunnit med.
  • Prioritera och rensa bort sådant som är onödigt.
  • Skriv ner vad du faktiskt har gjort så att du ser svart på vitt att du har åstadkommit något och kan känna dig nöjd.
  • Testa pomodoro-metoden, det vill säga jobba (i mitt fall skriva) fokuserat i 20 minuter och ta sedan en paus. Upprepa x antal gånger.

När man signade upp till webinaret så fick man ställa en fråga och min fråga löd: hur går man tillväga rent konkret för att få jobbuppdrag och kunna etablera sig som frilansskribent?

Peppe svarade att det gäller att hitta sin nisch, ta reda på vad det är man har att erbjuda. Även skapa kontakter, inte vara rädd för att fråga och slutligen lita på sin kompetens. Flera bra tips. Det här med att knyta kontakter inser jag alltmer vikten av, och tror att jag också börjar bli bättre på det.

Senare samma morgon åkte jag till stranden med Playcentre. Barnen lekte och plaskade omkring i stora vattenpölar, solen strålade utan att det var för varmt. Någon kom och gick morgonpromenad med sin hund och barnen fick kasta pinnar som hunden simmade ut i vattnet och hämtade. Det var ungefär så idylliskt som det kan bli.

0

Lämna ett svar

Stäng meny