Du är inte det du skriver

Hej, här sitter jag med värkande ben och fötter efter en lång löprunda i förmiddags. Med risk för att låta väldigt hurtig så måste jag säga att det är lite skönt med den sortens värk. När man verkligen känner att kroppen har fått arbeta. Om prick en vecka ska jag ju springa ett 10-kilometerslopp, så jag försöker klämma in några löppass före dess.

Har för övrigt insett att mina två viktigaste grejer i livet (förutom det uppenbara: min familj) är att skriva och springa. Och läsa, men det hör lite ihop med skrivandet. Jag skulle gärna vilja komma igång med yogan igen, det har liksom trillat långt ner på prioriteringslistan nu. Men jag vet inte riktigt när jag ska hinna. De stunderna jag får över vill jag som sagt ägna åt mitt skrivande eller att springa. Sedan ska man därutöver hinna klämma in familjetid, att ge varandra egentid, vardagsbestyr, ja ni vet. Livspusslet alltså. Det största i-landsproblemet. Hur ska jag hinna med allt jag vill göra i mitt privilegierade liv?!

Nu hoppar jag abrupt från det ena till det andra. Jag har skrivit en novell som jag ska skicka in till en tävling. För några dagar sedan skickade jag iväg den till ett gäng testläsare. Tänker att jag ska göra allt för att optimera mina chanser att vinna, och någon annans kritiska ögon på ens egen text är ju oerhört givande. Men också, förstås, oerhört läskigt. De senaste dagarna har jag pendlat mellan att tänka att jag tycker om novellen och att den faktiskt har vissa kvaliteter, till att bli helt övertygad om att de kommer läsa den och tycka att den är så dålig att de inte ens kan komma på några konstruktiva kommentarer. Det är toppar och dalar, kan man väl konstatera.

Jag kan lätt intala mig själv att jag är helt okej med att ta kritik, men när jag sedan sitter och väntar och tankarna snurrar, då är jag inte lika kaxig. Tanken att någon ska läsa det jag skrivit och tycka det är dåligt, den är onekligen svår att hantera. Men. Det är då jag ger mig själv den här snälla påminnelsen: du är inte det du skriver. Kanske är du vad du äter, i alla fall enligt hälsogurun Anna Skipper, men du är definitivt inte det du skriver. Ens värde ligger inte i det man har skapat. Att ta emot kritik för en text är inte detsamma som att bli kritiserad som person. Ja, jag vet, allt detta är självklart. Men det tål att upprepas, många gånger.

4

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Åh vad jag också vill skriva mer, men jag kämpar med motivationen … det är inte det att jag inte tycker att skrivandet är motigt, det är snarare att jag har svårt att komma igång. Att börja.

  Brukar du skriva på svenska eller engelska?

  1. Oj, förlåt, har glömt att svara märkte jag. Det kan vara svårt att komma igång, men mitt bästa tips är att börja med skrivövningar om du inte vet riktigt vad du ska skriva. Jag har skrivit ett blogginlägg där jag tipsar om olika skrivövningar, annars får du säkert massa bra tips om du googlar. Flödesskrivande är det bästa tycker jag. Sätt en timer på till exempel fem minuter och skriv sedan konstant, utan att stanna upp eller tänka efter för mycket. Utmärkt sätt att komma igång på!

   Jag skriver på svenska, men funderar på att försöka börja skriva på engelska lite mer.

   Lycka till nu!

Lämna ett svar

Stäng meny