Det här med barnvakt

Vi har varit föräldrar i snart fyra år och under dessa år har vi haft en kväll ute tillsammans. Rätt galet när jag tänker på det. Eller okej, två om jag räknar med när Lockie var åtta månader. Men då gick vi till kvarterskrogen och jag fick gå tillbaka för att amma honom mitt i middagen för att få honom att somna om. Inte direkt lattjo lajban. Den andra gången var vi på bröllop och hade en helkväll ute. Åkte dock hem på kvällen/natten till Lockie och mormor som var barnvakt.

Minns ett samtal vi hade med en kille på festen. Han begrep inte hur vi tänkte.

Han: vart bor ni inatt då?

Vi: nej men vi åker hem sen.

Han: okej, så ni har alltså ordnat barnvakt och är ute tillsammans för första gången på evigheter. Och så ska ni åka hem ikväll?

Vi (tittar lite förvirrat på varandra): eh ja, precis…

Såhär i efterhand kan jag tycka att vi borde tagit in på hotell, haft en helt barnfri natt med sovmorgon och allt, för hur ofta händer det? Men så tänkte vi inte då, uppenbarligen.

Det tycks vara vanligt i Nya Zeeland att folk anlitar en barnvakt för en kväll, oftast nån ung tjej som vill tjäna lite extra pengar. Kanske är det vanligare när barnen är lite äldre, jag vet inte. Men det känns så främmande för mig, att någon vi inte känner ska hänga i vårt hus en kväll och ta hand om barnen. Känns väldigt amerikanskt av någon anledning, förmodligen för att det ofta förekommer i amerikanska filmer och serier.

Vår nya granne har en femtonårig dotter och igår var vi där och hälsade på. Hon lekte med både Lockie och Felix och det märktes att hon hade god hand med barn. Jag började fundera på om vi skulle ta och fråga henne någon gång. De har dessutom en hund som jag erbjöd mig att gå ut på promenader med eller ta hand om ifall de behöver hjälp. Tjänster och gentjänster liksom. Men det får nog vänta tills Felix blir lite äldre.

Ikväll ska vi alla fall ut och äta middag med Todds familj. Dock inte utan barn, men det blir trevligt ändå.

En kväll för många år sedan, när vi var nyförlovade och barnfria i Italien.

6

Lämna ett svar

Stäng meny