Dagens ungdomar kan inte skicka brev

img_3915

Jag inser att rubriken får mig att låta som 70+ men tillåt mig att utveckla. Bokhandeln som jag jobbar i är ju också ett postkontor, eller snarare är det så att vi har ett postkontor i bokhandeln. Hur som helst så jobbar jag där också emellanåt, och häromdagen kom det in en kille som såg ut att vara i tjugoårsåldern. Han la fram ett kuvert och förklarade att han ville skicka det, sedan tittade han på mig med osäker blick. På kuvertet hade han skrivit ’DAD’ med stora bokstäver. Inget mer.

Jag förklarade att han behövde ett frimärke. Han tittade på frimärket och undrade hur han skulle fästa det, och vart det skulle sitta. När vi fått frimärket på plats förklarade jag att han också måste skriva en adress.
Jaha, vart då? svarade han.
Där, sa jag och pekade på kuvertet.
Jag fick alltså guida honom genom varje litet steg.

Det är långt ifrån första gången en liknande situation uppstår. För ett tag sedan kom en ung tjej in och ville köpa ett frimärke, men visste inte vad det kallades.
– I need one of those sticky things.
– Sorry, I’m not sure I know what you mean.
– Eh.. the stickers that you put on envelope.
– You mean a stamp?
– Yes, that’s it!

Och det här med att skriva mum eller dad istället för föräldrarnas namn har också hänt ett antal gånger. Det är både gulligt och lite skrattretande, men egentligen kanske inte konstigt. I deras världsbild är väl brevskrivande och analog post något främmande. De vet därför inte riktigt vart frimärket ska sitta (inte för att det ens måste sitta på någon specifik plats, brevet kommer fram oavsett) och de vet inte vart de ska skriva adressen.

Jag menar inte att moralisera, eller liksom peka finger åt dagens ungdomar. Tycker bara det är spännande att åldersskillnaden blir så uppenbar ibland. Jag är född 1985 och plötsligt kände jag mig SÅ gammal. För det vore ju ett perfekt tillfälle att säga något i stil med ”du vet, när jag var liten såg det annorlunda ut…”

Undrar hur det kommer se ut när dessa två är i tjugoårsåldern. Jag gissar att de inte kommer ha användning för frimärken.

0

Lämna ett svar

Stäng meny