Copywriting och tankar om framtida karriär

För några veckor sedan påbörjade jag en onlinekurs i copywriting. Av någon anledning har jag hållit det lite hemligt, både här och inför andra. Kanske för att det känts som att jag bara går från det ena till det andra, jobbmässigt alltså. Som att jag inte kan bestämma mig för att jag vill bli när jag blir stor och herregud jag är faktiskt snart trettiofem år, såhär kan jag inte hålla på, vad ska folk tycka, och så vidare och så vidare.

Ja, det är förstås den dumma rösten inom mig som talar och oftast är jag bra på att inte lyssna på den nu för tiden. Den inre kritikern, eller vad man nu vill kalla den. Men ändå. Samtidigt kan det vara skönt att hålla tyst om saker till en början. Ibland behöver man låta det landa i en själv först. Kanske är jag inte redo att dela med mig av det än, men nu gör jag det oavsett. För ibland måste man (jag) pusha sig själv.

Och att jag går från det ena till det andra stämmer ju ändå inte riktigt, för allting handlar om skrivande. På ett eller annat sätt. Jag försöker bara hitta fram till det som passar mig bäst.

Bild från pexels.com

I alla fall. Kursen skulle jag skriva något om. Copywriting. Jag är fortfarande inte 100 % säker på om det passar mig, men jag vet att jag fått en annan bild av yrket efter den här kursen. Tidigare har jag tänkt att det bara handlar om reklam och sälj, sälj, sälj. Det har inte känts lockande, och därför har jag aldrig gått den vägen förut. Har dock insett att det är mycket bredare än så. Visst, texterna ska oftast övertyga läsaren att göra något, om det så är köpa en produkt eller någon slags service. Eller något helt annat. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man hetsar till konsumtion som man inte själv, med gott samvete, kan stå bakom.

Har känt länge att jag behöver ett tydligare mål, att det inte räcker med att jag vill jobba som frilansskribent. Så därför bestämde jag mig för att ta steget och hoppa på kursen. Jag har inte varit helt på det klara med vilka slags texter jag vill skriva, eller hur jag ska komma igång. Det har ofta känts motigt och svårt. Oklart. Nu känner jag att jag har en tydlig riktning, även om det går sakta framåt.

Dessutom har jag ett kristallklart varför. Jag vill ha friheten som kommer med att vara egenföretagare och jag vill jobba med något kreativt och utvecklande. Jag vill också kunna avsätta lite tid varje dag till mitt skönlitterära skrivande. Och, ärligt talat, så vill jag tjäna mer pengar. Kände lite motstånd inför att skriva det där sista på grund av knäpp underliggande uppfattning att det skulle vara fult på något sätt, att ha pengar som en drivkraft. Det är det ju verkligen inte.

Eftersom vi bor på Nya Zeeland känns det extra angeläget för mig att kunna jobba hemifrån och styra över min tid själv. Om vi nån gång skulle få möjlighet att stanna i Sverige en längre period så vill jag kunna jobba därifrån likaväl som här.

Det är mitt varför. Sen är det bara en fråga om att fortsätta ta steg i rätt riktning. Bara och bara. Jo, men faktiskt. Svårare än så behöver det inte vara. Jag kommer både möta motstånd och tappa motivationen, men det betyder inte att jag kommer ge upp. Som skrivande person är jag ändå van att tampas med det där motståndet.

Nu har jag i alla fall fixat en ny hemsida/portfolio. Nästa steg är att skapa några fiktiva case och försöka hitta formgivare att jobba med. Sedan börja pitcha till eventuella kunder. Just nu är hemsidan helt på engelska, men tänker översätta den till svenska så småningom. Förhoppningsvis kommer jag jobba med kunder i Sverige också. Vem vet, kanske ändrar jag riktning och jobbar enbart med kunder i Sverige, om det fungerar. Än så länge testar jag mig fram.

Jag drabbas förresten av massivt imposter syndrome av att kalla mig copywriter. Som att jag bara låtsas. Typ som att jag har läst en bok om medicin och nu kan kalla mig läkare. Okej, väldigt långdragen liknelse, men ni förstår vad jag menar. Tänker att det är först när jag fått mina första kunder som jag får lov att kalla mig copywriter, eller att jag måste ha gått på Berghs för annars gills det inte. Men hur ska jag kunna få mina första kunder om jag inte ens kallar mig copywriter? Det blir ju något av ett moment 22. Jag får träna helt enkelt. Hej, jag heter Mirjam och jag är copywriter. Jag kan flyga, jag är inte rädd. Ungefär så.

Och just det: här är min portfolio för den som vill kika.

2
DELA:

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Åh vad intressant att du skriver om detta precis! Och vad kul med kursen. Kan känna igen mig i dina funderingar…

  Skrev just en mening i ett utkast till bloggen om att jag har väldigt svårt att identifiera mig med att vara en copywriter, hänger väl ihop med att jag tycker jag är lite allt möjligt (och är man egentligen något specifikt då? haha) och kan känna att jag skulle vilja vara en bättre copywriter. Så googlade faktiskt lite på det och det verkar vara ett vanligt moment 22 att du “inte kan” få ett jobb som copywriter om du inte varit det innan. Klassiskt!

  Men man får komma ihåg att ALLA börjat någonstans. Och att övning gör en bättre <3

  1. Vilket sammanträffande! Ofta är ju copywriters inte bara copywriters heller, utan jobbar med content och kanske annat skrivande också. Känns överlag som att vi lever i en tid när yrkesroller får lov att vara lite mer flytande. Såklart inte när det gäller alla yrken, men kreativa sådana i alla fall. Och ja, det är svårt att vara nybörjare men man får försöka visa vad man går för och inte ge upp. Sån klyscha, men det är ju det enda man kan göra! ❤️

 2. SUPERsnygg hemsida ju! imponerad! är också imponerad över ditt… ska inte säga “driv”, för har lite svårt för det ordet, tycker det är överanvänt och kan kännas lite pushigt. men är imponerad av din målmedvetna och samtidigt värdebaserade strävan. att du verkligen hittat vilka saker som är viktiga och som du söker, och sedan olika vägar dit. Det ska bli otroligt intressant att följa detta!

  PS är så imponerad av det du har osm är så snyggt, både hemsida och bloggen. (har verkligen en akilleshäl när det gäller det visuella uttrycket när jag själv skapar, och det irriterar mig något oerhört). Kan du inte göra ett inlägg med tips om hur man skapar snygg blogg och hemsida?

  1. Men tack Ulrika! Blev så glad för dina peppande ord! Kan absolut göra ett inlägg om hur man skapar blogg och hemsida.

Lämna ett svar

Stäng meny