Böckerna jag ska läsa i vinter

Överallt bloggas det om folks sommarläsning. Knasigt för mig såklart eftersom det är vinter här. Att ligga i en hängmatta eller sitta på någon annan godtycklig somrig plats och avnjuta en bra bok känns alltså ganska avlägset för mig. Den somriga biten alltså, böckerna läses som tur är ändå. Och såklart ska jag också dela med mig av mina boktips. Så det får bli ett inlägg om vilka böcker jag ska läsa i vinter, helt enkelt. Kanske uppkrupen i soffan med en filt omkring mig och en stor kopp te.

Som vanligt är det SÅ många böcker jag vill läsa. Är nästan konstant i ett tillstånd av lätt panik för att jag inte hinner läsa allt. Den läsande människans öde. Nåväl. Jag läser fortfarande mest på Nextory eftersom jag föredrar att läsa böcker på svenska, främst pga att jag skriver på svenska och läsandet fungerar ofta som inspiration i mitt skrivande. Men några vanliga hederliga pappersböcker har jag också på min lista.

Big Magic av Elizabeth Gilbert. Har redan börjat läsa den här. Intressant och ett (för mig) nytt sätt att se på kreativitet. Ibland tar skeptikern i mig över när hon beskriver idéer som levande väsen, men jag försöker förhålla mig öppensinnad. Lovar att skriva mer om den senare. Den finns även på svenska.

Normal people av Sally Rooney. Läste första kapitlet i den här för ett antal månader sedan, men så lade jag undan den av oklar anledning. Handlar om Connell och Marianne som växer upp i västra Irland. Om kärlek, sex och makt. Sally Rooney är en mästare på att skildra relationer och sådant som skaver. Längtar efter att fortsätta läsa den. Finns också på svenska.

Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson. En roman som jag varit i färd med att läsa i några månader nu. Tycker om den, men den är inte direkt tunn och jag har läst massa annat parallellt. Nåväl. Ska satsa på att läsa ut den nu. Handlar om tre syskon (trillingar) som befinner sig på olika platser i världen och i livet med den gemensamma nämnaren att alla genomgår något slags livskris. Underfundigt, komplext och originellt.

Glupahungern av Andrea Lundgren. Denna roman utspelar sig i de norrbottniska skogarna, handlingen kretsar kring en familj och ett mystiskt försvinnande. Älskar hur Andrea Lundgren använder sig av naturen för att bygga upp en känsla i texten. Hennes språk är poetiskt och outsägligt vackert.

Konturer av Rachel Cusk. En bok som blivit otroligt hyllad och beskrivits som en förnyelse av romankonsten. Inte illa. Det verkar dock som att folk har lite delade meningar. Kanske är det antingen eller, en älska eller avsky-bok? Måste läsas hur som helst. Den här är första delen i en trilogi och den handlar om Faye som åker till Aten för att undervisa. Där stöter hon på en rad människor som berättar om sina liv. Det är en roman om samtal och om det mänskliga mötet.

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine. En omtalad och hyllad debut som jag verkligen ser fram emot att läsa. Det är en samling essäer om sådant som har format författarens liv. Om infertilitet, en alkoholiserad förälder, tabun kring den kvinnliga kroppen, etc. Ska dock försöka hitta den på engelska här.

Dagar av ensamhet av Elena Ferrante. Om Olga som ger upp sin författarkarriär för att ta hand om barnen och sedan blir övergiven av sin man. Hon faller allt djupare, isolerar sig i lägenheten med barnen. Tills hon, genom att hon inleder en relation med en granne, börjar hitta en väg ut ur mörkret. Jag har inte läst något av Ferrante sedan min kärlekshistoria med Neapelkvartetten nådde sitt slut. Har såklart höga förväntningar på denna.

Analfabeten av Agota Kristof . Jag läste nyligen ut Agota Kristofs fenomenala trilogi som består av Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen. Bästa jag har läst på länge. Men det var inte den jag skulle skriva om nu. Analfabeten är en bok med elva berättelser som bildar Agota Kristofs självbiografi. Om uppväxten och skolgången i Ungern, om dagboksskrivandet och om landsflykten.

Moderskap av Sheila Heti. Huvudpersonen i romanen är mellan 30 och 40 år och står i valet och kvalet angående att skaffa barn. Hon ställer sig frågan: vad vinner den kvinna som skaffat barn, och vad offrar hon? Vad vinner och vad offrar den som avstår? Hon rådgör med sin partner och med vänner. Hon vänder sig till filosofi, mysticism, drömtydning. Hon singlar till och med slant. En roman som har fått fina recensioner och tar upp ett ämne som är spännande att läsa om.

Det bästa som har hänt mig av Johanna Schreiber. Fortsätter på samma tema som föregående roman – moderskapet – men nu i kanske något mer lättsam tappning. Om Ermina, Freddie och Sigrid som bildar en egen liten grupp, när de inser att mammagruppen är full av lögner och förskönande beskrivningar. De bygger upp en vänskap och förenas i de känslor som skaver i den nya tillvaron som föräldrar.

Det var min lista på vinterns böcker. Återstår att se om jag håller mig till listan eller ej. Inte helt sällan låter jag impulsen och lusten styra när det gäller vad jag ska läsa. Nu är det ju knappast så att jag behöver lägga till ännu fler böcker på min lista, men boktips kan man aldrig få nog av, så vad ska ni läsa i sommar?

4

Lämna ett svar

Stäng meny