Att lära sig självförsvar

img_3825

Äntligen börjar det bli åtminstone lite somrigt i min lilla del av världen. De senaste veckorna har temperaturen varit ungefär som i Sverige, kanske ett par grader varmare. Och regn, regn, regn. Känns inte helt okej klimatmässigt, allt är helt upp och ner. Vår/sommar i Sverige när det ska vara vinter och tvärtom här.

Igår var jag på en självförsvarskurs som jobbet anordnat. Faktiskt första gången jag går en sådan. Fick lära mig mycket nytt, bland annat vikten av att använda sin röst och hur man ska använda den. Skrika från magen. Så vi fick stå där i grupp och vråla saker som ”No!”, ”Get lost!” och ”Back off!”. Lite befriande ändå. Men förutom rösten fick vi förstås lära oss hur man ska sparka och slå på bästa sätt, vilka svaga punkter som finns på kroppen och hur man tar sig ur ett vristgrepp. Bland annat.

Måste dock säga att jag har kluvna känslor inför det här med att lära sig självförsvar. Ja, det är nödvändigt dessvärre, men blir det inte samtidigt så att vi (kvinnor) accepterar att vi måste lära oss slåss för att känna oss trygga? Det är ju så snedvridet och sjukt när man tar ett steg tillbaka och tänker på hur verkligheten ser ut. Förvisso är det inte lika illa som när kvinnor får rådet att inte gå ut själva på kvällen eller inte röra sig i vissa områden, med risk för att bli överfallna. Det passiviserar ju kvinnan, medan självförsvar åtminstone är en aktiv handling. Fast fokus läggs ändå på kvinnan istället för våldsutövaren. Att vi behöver lära oss.

Å andra sidan kommer det alltid finnas förövare, även om mer resurser skulle läggas på att minska mäns våld mot kvinnor. Det kommer vi nog aldrig ifrån. Så jag antar att det är bra att kunna slå tillbaka.

Har förresten börjat läsa en ny bok som är otroligt bra! Three women av Lisa Taddeo. En journalist följer tre kvinnor under åtta års tid och skriver sedan en bok som är mer som en roman i uppbyggnaden, fastän det inte är fiktion. Oerhört intressant om dessa kvinnors sexualitet, längtan och innersta väsen. Ska skriva mer om boken när jag läst ut. Tack för boktipset Peppe och alla andra som skrivit om den.

0

Lämna ett svar

Stäng meny