Alla orden i mig av Karin Erlandsson

Jag har läst Karin Erlandssons bok Alla orden i mig, en samling essäer om skrivande, där vi också får ta del av författarens skrivdagbok. I korta, personligt hållna texter skriver hon rättframt och ärligt om hennes sätt att se på skrivande.

Det centrala resonemanget är att skrivandet är ett hantverk som alla kan lära sig. Skrivandet är inget upphöjt eller magiskt som är förbehållet vissa personer med något slags medfödd begåvning. Hon tar till exempel bestämt avstånd från och kritiserar det Bodil Malmsten skriver i sin handbok Så gör jag – Konsten att skriva, då Malmsten kallar sin bok för ”en handbok i en konst som inte går att lära ut.” För mig personligen så är Bodil Malmstens skrivbok något av en skrivbibel så den kritiken håller jag inte med om. Jag tycker dessutom att hon lär ut skrivande på ett utmärkt sätt, trots hennes påstående om att det inte går att lära ut. Erlandssons pragmatiska förhållningssätt till skrivandet är dock både uppfriskande och inspirerande. Det gäller bara att skriva, varken mer eller mindre. ”Om det finns en hemlig ingrediens som gör att en del skriver böcker och andra inte, så är det disciplin. Stig upp på morgonen, skriv det du planerat, gör det du föresatt dig – ja, det är mitt bästa råd. ” Hon drar paralleller mellan träning och skrivande och poängterar att det alltid finns ursäkter för att inte skriva. ”Ingen annan än du kan förbättra din kondition och ingen annan än du kan skriva din bok.”

Mycket av det hon skriver är slående, om än inte något nydanande. Jag markerar ändå genomgående i texten och nickar igenkännande. Att till och med skrivarkurser kan vara en ursäkt för att inte skriva är en tanke som aldrig slagit mig tidigare, och som måhända låter långsökt, men för egen del kände jag mig träffad av detta. ”Vid någon tidpunkt måste man inse att tiden det tar att läsa skrivtipsen och gå på kurserna tas från tiden då man hade kunnat skriva boken. Vid någon punkt blir också skrivarkursen en ursäkt för att inte skriva.” Hon får det att verka så enkelt, tänker jag till en början. Men i andra delen, när jag läser skrivdagboken, så förstår jag att så inte alls är fallet. Hon tampas med samma ångest och vånda som de flesta skrivande personer gör inför sitt skapande. Det är bara det att hon inte låter det stoppa henne. Ibland framstår hon som närapå manisk i sin envishet, och påtalar själv att det vore enklare om hon kunde ge upp ibland.

När jag läser den här boken häpnar jag framförallt av hennes oerhörda produktivitet. Om det inte vore för det faktum att hon gett ut så många böcker på kort tid så skulle jag nästan tro att hon överdrev detta extrema tempo. Hon följer ett tufft skrivschema, inte sällan med femtusen ord om dagen. Och när hon har vad hon själv kallar en onödig dag så har hon ändå ägnat sig åt att ”skriva en kulturkrönika åt Nyan, läsa biografin om Tove Jansson och bakat 40 tunnbröd.” Att vänta på inspiration finns inte på kartan. Hon skriver att ”det bästa med att skriva snabbt är att jag inte hinner vara rädd.” Kanske är det just detta som är hemligheten, tänker jag när jag läser den raden. För faktum är ju att det oftast är rädslorna som bromsar. En massa ursäkter som i grund och botten inte är något annat än rädslor.

Erlandsson tar även upp den ekonomiska aspekten av skrivandet. Att det är svårt, eller för de allra flesta rentav omöjligt, att livnära sig enbart på sitt författarskap har nog alla med författarambitioner koll på. Men det är inte ofta någon delar med sig av det ekonomiska i rent konkreta siffror. Och de dubier som kan uppstå när man tänker på huruvida man kan försörja sig på sitt författande måste ändå alltid överträffas av kärleken till skrivandet. Det är liksom grundbulten, och det lyser verkligen igenom i Karin Erlandssons bok – den fantastiska kärlek som hon hyser för skrivandet. Den smittar av sig, eller snarare så påminns jag om att jag ju också känner just så, och min inspiration och skrivlust får förnyad kraft. När jag läst ut boken vill jag bara skriva, skriva, skriva.

Boken finns att köpa här.

Vill du ha fler tips på böcker om skrivande? Läs mitt inlägg där jag skriver om tre bra skrivböcker.


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin’ om du vill ha koll på när jag uppdaterar eller om du vill spara inlägg till senare.

2

Lämna ett svar

Stäng meny