Drabbas du också av skrivkramp? Här är 5 saker du kan göra för att komma vidare

Jag tror jag har sagt det förut – jag gillar egentligen inte ordet skrivkramp. Det låter så definitivt, och jag är övertygad om att det lätt blir en självuppfyllande profetia. Man börjar tänka ”åh nej, nu har jag skrivkramp” och genom att benämna det så fastnar man. Men med det sagt så är ju skrivkramp något som de flesta skrivande människor känner igen och det går inte att förneka att den gör sig påmind ibland.

Men man kan också välja att se det se det som att man tillfälligt har fastnat. Kanske beror det på ens egen sinnesstämning eller kanske beror det på texten, att man är inne på fel spår. Har för mig att Kerstin Ekman sa i en pod någon gång att hon aldrig får skrivkramp. Hon brukade helt enkelt tänka att det var i texten felet låg, att något behövde ändras och på så vis kom hon vidare. Oavsett vilket så är det bra att ha några sätt att åtgärda problemet. Här kommer fem saker som brukar fungera för mig.

Ändra något i texten

Det som Kerstin Ekman var inne på helt enkelt, flytta fokus från dig själv till texten framför dig. Ibland kan det räcka med något så enkelt som att byta namn på en karaktär, testa att placera karaktärerna i en helt ny miljö. Kom på något oväntat. Skaka om i texten.

Men jag kommer ju inte på något, tänker du kanske nu, eller jag har inte ens någon text att jobba med, och det är det som är själva kärnan av problemet. Vilket leder mig till punkt två.

Gå iväg en stund

Säg hejdå till datorn och gå iväg och gör något annat. Observera att jag inte talar om prokrastinering här. Att gå iväg ska vara ett medvetet, och tillfälligt, beslut. Inte ett undvikande.

Ofta dyker de bästa idéerna upp när man gör något monotont och tråkigt, som att hänga tvätt eller diska. Ett alternativ är att ta en promenad, eller en löptur om man föredrar det.

Flödesskriv

Strunta i texten/scenen du kämpar med och flödesskriv i fem minuter istället, om exakt vad som helst. Det finns en anledning till att så många författare och skribenter rekommenderar flödesskrivande. Det fungerar som ett sätt att lura sin inre kritiker, att helt enkelt fortsätta skriva hur dumt eller fånigt det än låter. Och rätt vad det är kanske man skriver sig fram till något som bränner. Som man vill utveckla vidare.

Om du ändå börjar skriva på scenen du tidigare fastnat i är det förstås helt okej. Huvudsaken är att det är 100% kravlöst och att det blir som en uppvärmning inför det ”riktiga” skrivandet.

Bild från Pixabay.

Meditera

Jag tror mediation och kreativitet hör ihop. Jag tror också att meditation är bra för ens välbefinnande i stort, på alla plan i livet. Men om vi nu ska fokusera på just skrivandet, så tänker jag såhär: man kommer lättare in i ett kreativt mindset när man inte försöker så mycket. Att meditera hjälper en att få mer klarhet i huvudet.

Man kan inte tänka sig in i ett flow; det måste komma från ett djupare plan. Och mediation hjälper en att få tillgång till och utforska större delar av ens medvetande. Headspace har faktiskt en kurs i just kreativitet. Men det fungerar förstår lika bra att bara meditera själv.

Läs en favoritförfattare

Det här fungerar kanske inte för alla. Risken är att man drabbas av prestationsångest och att det låser sig ännu mer. Men för mig är det hjälpsamt att läsa ett stycke eller ett kapitel av någon författare som inspirerar mig. Jag vill inte propagera för plagiat här, men att skriva av en formulering för att själv komma igång kan också vara en bra idé. Sedan kan du förstås ändra/ta bort meningen.

Det var mina tips. Men det här med skrivande är ju så individuellt. Det som fungerar för mig kanske inte alls fungerar för någon annan. Hoppas ändå att mina tips kan vara till hjälp för någon. Har du några sätt att bota skrivkrampen eller är du kanske en sån där lyckligt lottad person som aldrig får skrivkramp?

1
DELA:

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Det här påminner mig om när jag som yngre kände mig extremt trängd och jäktad av nån lärare som frågade om jag inte kom igång med uppsatsen för att jag hade skrivkramp. Jag bara: NEJ mina fingrar är HELT OKEJ men jag bara HITTAR INGEN BÖRJAN OK?? Hehe. Håller med om att det är ett lömskt namn.

    Riktigt snygg header förresten! Och så nice med det orangea, både färg och font.

    1. Haha, ja men verkligen! Inte särskilt konstruktiv kommentar från en lärare heller, måste jag säga.

      Och tack så mycket, jag brukar vara hopplös på att bestämma mig när det gäller sånt. Kan sitta och ändra font och färg hundra gånger för att sedan återgå till den första

Lämna ett svar

Stäng meny