2019 – en årssammanfattning

Beskriv året med tre ord.

Utvecklande, omtumlande, kreativt

Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut?

Massa saker. Skrev färdigt två råmanus varav ett skickades till en tävling. Sprang milen på 48 minuter. Gick med i onlinekursen Friday Lab och senare i Friday Lab community. Började med Bullet Journal. Såg äntligen över ekonomin och började göra hushållsbudget varje månad. Skickade artikelidéer till en tidning.

Vilka länder besökte du?

Sverige. <3

Favoritprogram på TV?

Kollade ganska lite på TV tror jag. Men några serier på Netflix måste jag väl ha sett? Tyckte mycket om Unbelievable, Chernobyl och andra säsongen av Big little lies.

Är det något du saknade år 2019 som du vill ha år 2020?

Mer sömn. Mer socialt umgänge. Bättre ekonomi. Balans och välbefinnande både fysiskt och psykiskt. Och så vill jag börja rida igen. Behöver fler djur i mitt liv, och saknar att sitta på en hästrygg.

Vilket datum från år 2019 kommer du alltid att minnas?

Kan inte komma på något? Barnens födelsedagar förstås, men annars? Njaae.

Något du önskade dig och fick?

Jobbet som lektör på Bonnier! En natt på hotell så jag fick sova ut ordentligt under en period när nätterna var som värst med Felix.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Både och tror jag. Känslorna har helt klart legat mer på utsidan, varit råare. Kanske försökte jag klämma in alldeles för mycket det här året, samtidigt som jag aldrig riktigt fick en chans att återhämta mig, eller kanske var det inte alls det som var problemet. Jag vet inte, men i oktober började jag må allt sämre. Tålamodet med barnen tycktes minska för varje dag och helst av allt ville jag krypa ner i sängen och gömma mig. Eller krypa ur skinnet. Avskydde att gå till jobbet. Var förkyld i över en månad, det var som om kroppen slog bakut.

Efter flera veckor av ångest och väldigt ojämnt humör bestämde jag mig för att träffa en läkare. Att ringa det samtalet var något av det svåraste jag gjort, och jag sköt upp det så länge. Fick träffa en terapeut för första gången och började med antidepressiva. Några veckor senare började det äntligen vända och jag mår betydligt bättre nu.

Tänkte skriva ett eget inlägg om det här, framförallt för att det har känts så tabubelagt. När andra pratar om sin mentala hälsa höjer jag knappt på ögonbrynen, det är ändå såpass normaliserat nuförtiden. Ändå känns det skamligt när det handlar om mig själv. Och just därför känns det viktigt för mig att nämna det. Ska försöka skriva mer om det snart, när jag samlat tankarna lite.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Det är så många positiva förändringar som skett nu under slutet av året och egentligen vill jag bara hålla fast vid dem nästa år. Fortsätta lyssna inåt och jobba med mig själv, gå i terapi, utvecklas. Och så ska jag försöka att inte köpa nya kläder på ett helt år (undantag strumpor och underkläder om det behövs). Annars är det second hand som gäller. Känns inte som en stor uppoffring i och med att jag sällan köper nytt ändå.

Vad var din största karriärsmässiga framgång?

Att jag fick jobbet som frilansande lektör. Nästa år kommer jag lägga fokus på att starta eget och frilansa som både skribent och lektör.

Vem har du umgåtts med mest?

Har överlag umgåtts väldigt lite med folk förutom familjen. Ibland tänker jag att de här åren när barnen är små och allt är som mest hektiskt i kombination med sömnbrist så får det vara så att cirkeln krymper. Att jag dessutom skriver gör inte det hela enklare, eftersom i princip all ledig tid som jag inte ägnar med familjen läggs på mitt skrivande. Men nästa år ska jag bli bättre på att höra av mig till folk.

Och din största framgång privat?

Att jag lyssnade på mig själv och tog mitt mående på allvar, tog mod till mig och gjorde något som kändes otroligt jobbigt men som jag visste skulle leda till något bra i slutändan.

Att jag har skrivit regelbundet hela året vilket har lett till två färdiga råmanus, varav ett är någorlunda redigerat och inskickat till en manustävling.

Och att jag gjorde en budget, började spara pengar.

Vad spenderade du mest pengar på?

Resan till Sverige.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2019?

Introt till Peppa pig? Nej då… De två mest spelade låtarna på Spotify är The night we met av Lord Huron och Echoes av Cat empire, så de kommer nog påminna mig om 2019.

Vad önskar du att du gjort mer?

Önskar att jag yogat och mediterat oftare. Varit ute i naturen mer. För övrigt tre av de saker jag sa att jag ville göra i början av året. Men nu blev det inte riktigt så. Man kan inte hinna med allt. Nästa år.

Den maträtt du åt oftast 2019?

Säkerligen pasta. Vegetarisk variant med massa parmesan.

Högsta önskan just nu?

Att vi ska få en skön och avkopplande avslutning på året. Få vara friska och må bra. Och att jag ska gå in i det nya årtiondet med styrka, inspiration och glädje. Oj så klyschigt det lät, men nåväl.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Mer sömn hade helt klart gjort året bättre. Herregud vilka otrevliga människor jag och Todd har varit emellanåt, när vi stapplat omkring på morgontimmarna eller mitt i natten.

Vad fick dig att må bra?

Fina dagar med familjen. Att gå ut och springa. Friday Lab. Skriva och läsa massa bra böcker.

Vem saknade du?

Min familj och mina vänner i Sverige.

Vad är du mest stolt över?

Jag är stolt över att jag lyckades bli färdig med barnboksmanuset och att jag skickade in det trots att det var långt ifrån perfekt. Jag är stolt över att jag fick jobbet som lektör. Men allra stoltast är jag över att jag gick och pratade med någon när jag mådde dåligt. Att jag vågade be om hjälp.

Och så slutligen; dina planer inför 2020?

Jag ska redigera klart barnboksmanuset och skicka in till förlag (om det inte blir så att jag mirakulöst nog vinner tävlingen, men jag räknar inte med det). Sedan ska jag redigera det andra manuset och skicka in det. Och påbörja ett nytt skrivprojekt. Satsa på att starta eget, börja jobba hemifrån. Försöka få skrivjobb och frilansa som lektör även för privatpersoner. Springa och yoga regelbundet. Springa en halvmaraton. Läsa bra böcker, umgås med familjen, bli bättre på att planera inför framtiden, spara mer pengar, fortsätta gå i terapi, börja rida igen.

6

Lämna ett svar

Stäng meny